Varför välja en SKK-registrerad hund


En hund är rasren när den har stamtavla från SKK eller FCI-erkänd organisation. En hund som sägs vara rasren men som saknar stamtavla räknas som en blandras. SKK, Svenska kennelklubben, är en organisation inom FCI (världsorganisation för hundar) som finns för att främja rashundar. Varje ras har dessutom vanligtvis en rasklubb kopplat till SKK, för chihuahua är det chihuahuacirkeln. Rasklubbarna arbetar kontinuerligt specifikt med rasen för att bibehålla och förbättra.

Genom att välja en SKK-registrerad hund hjälper ni till att främja detta arbete och att föra rasen framåt. Att välja en rasren hund är också en trygghet för dig som köpare. Det är konsumentköplagen som gäller vid försäljning av valp från en uppfödare, köper man en icke-registrerad hund är det köplagen som gäller vilket i korthet innebär att du köper en vara i befintligt skick, skulle något vara fel på valpen så har du inte mycket skydd genom lagen. Att välja en SKK-registrerad hund innebär alltså att den är stambokförd, man får med sig historik från hundens föräldrar, farföräldrar, farfarfarföräldrar, syskon, kusiner etc. Man kan följa härstamningen långt tillbaka och på så vis följa upp hälsan och känna en trygghet i att veta om sin hunds linjer.

Att välja en rasren hund innebär också att uppfödaren måste följa många regler och riktlinjer för att bedriva en bra avel. Utöver konsumentköplagens innehåll har också SKK sina grundregler med stöd ifrån Jordbruksverket om hur hundhållning får se ut, hur avel får utföras och vilka hälsoprogram som rasen man föder upp behöver följa. Chihuahua är en relativt frisk ras men finns i ett hälsoprogram gällande sina knän, föräldradjur måste vara kollade för patellaluxation och enligt rasklubben är också rekommendationen att inte avla på föräldradjur som har någon grad av patellaluxation. Läs gärna mer om detta på chihuahuacirkelns hemsida i RAS (Rasspecifika avelsstrategier).

Det finns många fler fördelar att välja en rasren hund, fråga mig gärna, men även om du väljer att köpa en rasren hund från en SKK-ansluten uppfödare så våga också fråga uppfödaren dina frågor, inte bara om den specifika hunden men också hur denne väljer att bedriva sin avel. Se till att få träffa minst mamman till den valp du är intresserad av och gör besök hemma hos uppfödaren.

Var en del av vårt arbete att föra rasen framåt och stoppa förekomsten av illegal smuggling av valpar och oseriös avel!Svenska Kennelklubben Chihuahuacirkeln Federation Cynologique Internationale